День соборності України 22 січня: привітання, картинки, листівки


Всім відомо що 22 січня кожного року відзначається день Соборності або як він увійшов у історію - День Злуки. 22 січня 1919 року було проголошено актом Української Народної Республіки про АКТ "ЗЛУКИ" (обєднання) УНР і ЗУНР в одну державу. Відтоді Україна одна єдина і не подільна держава. У цей день не забувайте що ми єдині. Тут зібрані картинки, аватарки до ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇН (дня Злуки). Копіюйте і поширюйте.




День Соборності УкраїниДень Соборності України
День Соборності України
День Соборності України
День Соборності України
День Соборності України
Аватарки до дня соборності України.

День Соборності України

День Соборності України
Живий ланцюг на день Соборності
22 січня - Живий ланцюг.

День Соборності України
День Соборності України

День Соборності України



































День Соборності України

Картинки до дня Соборності України

Щороку 22 січня в Україні відзначають День соборності. В цей день у 1919 році відбулося об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну державу. 

День соборності є державним святом, але не вихідним.

Історія

ЗА СОБОРНУ УКРАЇНУ

Об'єднання УНР і ЗУНР передувало підписання 22 січня 1918 року Четвертого універсалу Центральної Ради, згідно з яким Українська Народна Республіка стала суверенною і незалежною державою. 

Західно-Українська Народна Республіка була проголошена трохи пізніше: в листопаді 1918 року. А вже 22 січня 1919 року відбулося офіційне об'єднання УНР і ЗУНР в єдину державу.

"Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Україна) і Наддніпрянська велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", – йшлося в тексті Універсалу про об'єднання.


На наступний день, 23 січня, розпочався Трудовий конгрес України, який мав виконувати функцію всеукраїнського парламенту. Акт злуки було затверджено вищим законодавчим органом України. На основі цих рішень Західноукраїнська Народна Республіка перейменовувалася в Західну область УНР (ЗО УНР). Єдиним державним гербом став тризуб замість раніше затвердженого для ЗУНР золотого лева на голубому полотні.

Разом з ухваленням Універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР Трудовий конгрес задекларував, що об'єднана УНР "не має планів забрати під свою владу чужі землі".

Державний кордон Української Народної Республіки на день злуки 22 січня 1919 був значно довший від сучасного. В 1919 році до складу УНР входили українські етнічні землі: Кубань, Ставропілля, Черноморщина, Східна Слобожанщина, Стародубщина (нині вони у складі Росії), Берестейщина і Гомельщина (Білорусь), Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Північна Лемківщина (Польща), Південна Лемківщина (Словаччина), Мармарощина, Південна Буковина (Румунія), Придністров'я.

В тексті Акта Злуки стверджувалося: "Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка".

Проте об'єднання України відбулося чисто символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акту Возз'єднання, більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехословаччина – Закарпаття.

Перше святкування Соборності відбувся 22 січня 1939 року в Карпатській Україні (місто Хуст), в той час – в автономній республіці Чехословаччини. В цей день під синьо-жовтими прапорами відбулася 30-тисячна маніфестація місцевого населення, яке з'їхалися в столицю Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давності.Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, стала "живий ланцюжок", організована патріотичними силами 21 січня 1990 року по нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

Державне свято чи ні?

Вперше святкувався День соборності 22 січня 1939 року в місті Хуст. Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація місцевого населення з участю 30 тис. осіб.

В цілому в період радянського режиму Дня соборності практично не святкувалося і вважався "контрреволюційним святом".

Офіційним святом День соборності став після указу президента Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року. У грудні 2011 року тодішній президент Віктор Янукович скасував День свободи 22 листопада і День соборності 22 січня і заснував День соборності і свободи 22 січня. Через три роки, в листопаді 2014 року, чинний глава держави Петро Порошенко заснував День гідності і свободи 21 листопада, повернувши 22 січня святкування Дня соборності.

Живий ланцюг - як символ Дня соборності

Основний традицією під час святкування Дня соборності є живий ланцюг. Історія цієї традиції бере свій початок з 1990 року, коли жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату.

З 2000-х років в Києві щороку роблять живий ланцюг вздовж моста Патона, яка з'єднує лівий і правий берег столиці, таким чином символізуючи об'єднання Сходу і Заходу України. Всі бажаючі долучитися до дійства беруть з собою державні жовто-блакитні прапори і просто приєднуються, ставши частиною ланцюга.

Крім того, 22 січня в Україні прийнято покладати квіти до пам'ятників Грушевського та Шевченка, а також інших видатних діячів в історії України, в тому числі учасників Революції гідності і бойових дій на сході країни.

Привітання

Привітання до Дня Соборності 

22 січня український народ щорічно святкує День Соборності України.  Нехай розум, воля і любов до рідного краю згуртовують нас для здійснення високої мети - процвітання соборної незалежної демократичної могутньої України, надійної запоруки добробуту і щасливого життя її народу.  

Вітаю з Днем соборності України і побажати від душі єдиного духу народу, великої сили і могутності, міцної дружби і братерської допомоги, взаємоповаги і розуміння, вірних цілей і високих прагнень, чистого і мирного неба для всіх.  

Вітаю з Днем соборності України та від душі бажаю завжди любити свою країну, пишатися своєю історією і своїм народом.  Нехай Україна буде гордим птахом в зграї світових країн, нехай кожен день дарує українцям свободу думки, відчуття щастя, мир і світлу надію.  

З Днем Соборності України!  Це одне з найважливіших свят нашої країни, що символізує те, що ми всі - це один народ і ніякі межі не зможуть нас розділити.  Давайте ніколи не будемо про це забувати!