Технічні аспекти доїння

Доїльний апарат — це автоматичне устаткування для швидкого та ефективного видоювання корів без пошкодження смочка та залози, а також з мінімальним ризиком проникнення патогенних мікроорганізмів. Це не єдине ціле, а збір компонентів, призначених для обробки не одного десятка корів на годину. Є багато факторів, які можуть вплинути на якість молока та здоров'я вимені у молочної худоби, та доїльне обладнання є одним із них.


Трохи історії

Удавні часи різні народи використовували різноманітні способи доїння. Близько 380 року до нашої ери, єгиптяни, водночас з традиційним ручним доїнням, приєднували соломинку пшениці до дійок корів. 

Доїльну установку вперше застосували у 1851 році, хоча спроба була не зовсім успішною.

Для стимуляції подальших винаходів Королівська сільськогосподарська спільнота Англії оголосила винагороду за винахід безпечної доїльної машини. Наприкінці XIX століття в Шотландії розробили машину з вакуумною помпою, що рухається за допомогою парового двигуна. Цей агрегат поряд із впровадженням подвійної доїльної склянки призвів до автоматизованого доїння тварин. З початку XX століття принцип машинного доїння укоренився в молочній промисловості.

Принцип роботи доїльного апарату

Традиційна техніка доїння включає доїльні склянки для контакту з дійкою корови і зняття продукту, трубки для молока, трубки пульсатора, місткості для кінцевого збору. Склянки складаються з внутрішньої гумової прокладки та зовнішньої оболонки, як правило, виготовленої з металу. У процесі роботи продукт всмоктується з коров'ячого вимені, у результаті створеного вакууму усередині склянки, змушуючи молоко йти через канал дійки.

При машинному видоюванні, як і під час годування теляти, йде активація нервових рецепторів, розташованих на дійці. При такій стимуляції відбувається викид гормону окситоцину, що надходить надалі у тканини вимені. Гормон змушує м'язові волокна скорочуватися, і молочні протоки наповнюються молоком. Максимальний молочний вступ надходить при спокійній і послідовному доїнні корови, а також при правильній підготовці вимені. Для достатньої стимуляції нервового рецептора потрібно від 12 до 15 секунд тактильного контакту. Це забезпечить адекватне вивільнення окситоцину та гарну реакцію на викид молока.

Технологія машинного доїння

Доїльний агрегат служить незамінним помічником на молочній фермі. Сучасні машини гарантують виробництво доїння корів за всіма правилами, допомагають зберігати свіжість молока, запобігаючи зіткненню продукту з повітрям чи руками. Впоратися з установкою не складає особливих труднощів, але вимагає певних навичок. Для отримання бажаних результатів важливо дотримуватись усіх інструкцій та належним чином підготувати корову до важливого процесу. Інтернет-магазин доїльного обладнання допоможе підібрати потрібну техніку та проконсультує і супроводить в процесі вибору.

Підготовка корови до доїння, масаж вимені

  • Перед початком доїння переконайтеся, що все обладнання та інструменти під рукою та в належному стані. Використовуйте чистий відповідний одяг і ретельно мийте руки перед доїнням.
  • Завжди обробляйте тварину з обережністю, у спокійному та уважному образі, за винятком підвищення голосу.
  • Здійсніть очищення та легкий масаж вимені. Використовуйте сухе чищення, якщо вим'я не забруднено. При вологому чищенні застосовуйте теплу воду і переконайтеся, що дійки витерті насухо. Невеликий масаж необхідний для поліпшення подачі молока.
  • Використовуйте одноразові серветки для кожної корови або ганчір'я, що промивається в пральній машині між кожною дійкою.
  • Слід провести спеціальну дезінфекцію навколо дійок, щоб уникнути поширення інфекцій, якщо апарат застосовується відразу до кількох телиць.
  • Правильно налаштуйте апарат та проконтролюйте початок доїння.
  • Хворих тварин завжди доять окремо після всіх здорових корів.

У корів розвиваються звички. Якщо встановити постійний режим доїння, вони почуватимуться комфортно та позитивно реагуватимуть на кожну дійку.

Молоко від здорової тварини майже стерильне, коли воно виходить з вимені. Для підтримання високої якості продукту агрегат має бути чистим перед використанням. Доїльну установку слід мити після кожного доїння.ф

Щоб уникнути швидкого погіршення молока після надою, його слід охолодити до 2-4 градусів протягом 2-х годин. Якщо немає доступу до штучного охолодження, тримайте його в тіні або покладіть бак у воду з холодного джерела. Чим швидше молоко охолоджується, тим краще молоко до смаку.

Швидкість молочного потоку багато в чому залежить від отвору чумацького каналу та від механічних властивостей пристрою. Після прикріплення склянок до дійок швидкість потоку досягає межі протягом однієї хвилини та знижується в кінці доїння. Молоко, що залишилося, слід видоїти вручну, щоб уникнути небажаних наслідків у вигляді маститу. На швидкість перебігу молока впливає рівень вакууму та частота пульсації.

Типи доїльних апаратів

З появою доїльних апаратів значно покращилася робота фермерів та простих власників корів. Пристрій дозволяє економити час і сили, необхідні для господарювання. Існує кілька видів доїльних апаратів, тип яких залежить від масштабності застосування.

Переносні доїльні апарати

Переносні доїльні апарати ідеально підходять для невеликої кількості худоби (до 20 голів). Портативна машина забезпечує ефективний та зручний спосіб доїння тварин. Безмасляний вакуумний насос з електроприводом створює вакуум, необхідний для автоматизованого доїння. 

Кожен апарат поставляється з вакуумним регулятором та манометром, для забезпечення та підтримування належного рівня тиску під час процесу доїння. Пульсація у кластері створюється за допомогою пневматичного пульсатора, встановленого в апараті. Він задовольняє всім вимогам надійності, міцності та точності. Швидкість пульсації встановлюється за допомогою регулювального ключа. Коефіцієнт вибирає сам користувач.

Молоко збирається у відрі з нержавіючої сталі для подальшого транспортування. Доступні варіанти як з одним, так і двома відрами. У повний комплект доїльного апарату входять необхідні кріплення для легкого монтажу та помпово-компресорні трубки. Всі деталі надійно закріплені на легкому, але водночас стійкому візку, який легко транспортується і вимагає мінімального технічного обслуговування.

Доїльна система

Доїльна система встановлюється на фермах, де тварини знаходяться у своїх кабінках, та розраховано на 20-100 голів. Доїння здійснюється за допомогою переносного апарату, що забезпечує пульсацію та вакуум. Блок підключається до доїльної станції. Зазвичай одна станція встановлюється на кожні дві голови. Продукт надходить у приймальну посудину з контролем рівня рідини і далі перекачується в бак для охолодження. Система легко масштабується.

Автоматичні доїльні системи встановлюють на великих фермах і призначені понад 100 голів.

Як правильно підібрати якісний доїльний апарат

Доїльні машини характеризуються за їх технічними даними, мобільністю та типом. Легкі та невеликі розміри пристрою можуть обслуговувати одну або двох корів - це відмінно підходить для малого домашнього господарства. Для великих ферм використовуються масштабніші апарати. Найбільш популярним вважається полегшений апарат завдяки своїй мобільності пересування.

Апарати відрізняються за класом вакуумних насосів.

Мембранна помпа зустрічається у бюджетних версіях доїльних установок та розрахований на обслуговування кількох телиць

Поршневий насос менш міцний, шумний і має великі розміри

Роторний насос практично не чути при роботі і абсолютно не лякає тварин

При виборі апарату варто звернути увагу на спосіб утворення вакууму. В одному випадку вакуум у пристрої утворюється завдяки роботі пульсатора і відцентрового насоса. В іншому – роботу пульсатора виконує поршневий насос, що впливає на тиск. При виборі апарата уважно вивчіть всі переваги та недоліки кожного пристрою.