
Читаємо маркування
Перед тим, як купити одноразовий посуд оптом або вроздріб, треба звернути увагу на позначки, які наносяться з оборотного боку:
- PET/PETE – поліетилентерефталат. Переважно з цього полімеру виготовляють пляшки. Його не дозволяється нагрівати вище 70 градусів. Крім того, PET не можна використовувати повторно. Його перевага – перероблення на 100%.
- HDPE – поліетилен високого тиску. З нього виготовляють пакети та тару для напоїв. Після розкриття рідину краще перелити до скляного посуду. Цей полімер можна переробляти.
- PVC – полівінілхлорид. З нього роблять одноразові пляшки, тарілки та стакани. Його не можна нагрівати, інакше виділяються фталати, шкідливі для здоров’я людини. PVC майже не переробляється.
- LDPE – поліетилен низького тиску. Цей матеріал придатний для виготовлення пакетів та еластичного пакування. Заборонено нагрівати, можна переробляти.
- PP – поліпропілен. З нього роблять одноразовий посуд, пляшки, контейнери для їжі тощо. Витримує нагрівання до 100-120 градусів. Завдяки цьому у тарі з поліпропілену можна підігрівати їжу та подавати гаряче. Піддається переробленню.
- PS – полістирол. З нього виготовляються майже всі види одноразового посуду: тарілки, стакани, контейнери та ін. Ємності з полістиролу заборонено використовувати у другий раз. Їх не можна гріти. Потенціал для перероблення – невеликий.
- Other – інші види пластику. З них можна робити багатошарові пакування та контейнери для їжі. Інформацію про користування треба дивитися за іншим маркуванням. Такі вироби не можна переробляти.
На жаль, пластиковий посуд, який підлягає переробленню, не завжди потрапляє до спеціалізованого заводу. Найчастіше він опиняється на сміттєвих полігонах та у світовому океані, де завдає великої шкоди природі. Тому при виборі пластикового посуду потрібно обов’язково продумати його утилізацію.
Особливості використання
Як правило, посуд з пластику безпечний, але за умови правильного використання. Гріти їжу можна тільки в ємностях з поліпропілену. Інші види полімерів виділяють шкідливі речовини.
Одноразовий посуд називається так невипадково. Його не можна мити та використовувати повторно. При митті стирається захисне покриття. До їжі потрапляють небезпечніі хімікати.
Екологічні аналоги пластикового посуду
Найдоступніша заміна пластикових ємностей – тарілки та стакани з паперу. Але його екологічність під великим сумнівом. На виготовлення паперового посуду потребується більше ресурсів, ніж на пластикову продукцію. До того ж треба вирубати дерева, які мають невисокий потенціал для відновлення. Тому виробники шукають інші матеріали на природній сировині. Добре себе зарекомендували:
- цукрова тростина;
- кукурудзяний крохмаль;
- пальмове листя;
- пшеничні висівки та солома.
Ці матеріали розкладаються у природних умовах та не завдають шкоди планеті. При цьому посуд з них не занадто дорогий. Його можна знайти у продажу в Україні.